Alles over het geboorteverlof, ook wel bekend als partnerverlof of vaderschapsverlof.

Harold van Aart 28-7-2023 9:44
Categorieën: Zwangerschap

Gefeliciteerd, je partner is zwanger. Dit brengt natuurlijk veel vragen op. Want welke rechten heb je als partner wanneer je een kind krijgt? We delen graag de belangrijkste wettelijke aspecten, zodat jij en je partner iets meer rust hebben in deze hectische periode. Ben je werkgever en wil je weten wat je moet regelen bij de zwangerschap van een medewerker? Lees het hier

Wat is geboorteverlof?

Geboorteverlof, ook wel bekend als partnerverlof of vaderschapsverlof, is een periode waarin partners vrij kunnen nemen van hun werk om tijd door te brengen met hun pasgeboren kind en hun partner te ondersteunen tijdens de kraamtijd. Dit verlof wordt meestal toegekend na de geboorte van het kind.

Wat is de duur van het geboorteverlof?

Sinds 2019 is de duur van het geboorteverlof niet meer beperkt tot 2 dagen, maar omvat het één werkweek (wettelijk). De duur van het verlof hangt dus af van je eigen werkweek. Werk je bijvoorbeeld 24 uur per week, dan heb je recht op dat aantal uren geboorteverlof. Geboorteverlof is van toepassing in situaties waarin je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt, ongehuwd samenwoont en/of je het kind hebt erkend. 

Kan je het geboorteverlof verlengen?

Jazeker! Sinds 1 juli 2020 heb je recht op maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof, dat je kunt aanvragen via je werkgever. Tijdens het aanvullende geboorteverlof ontvang je een uitkering van het UWV. De uitkering bedraagt 70% van je dagloon (maar nooit meer dan 70% van het maximum dagloon). Je werkgever vraagt dit aan, ontvangt de uitkering van het UWV en betaalt uiteindelijk de "uitkering" aan jou uit.

En dan hebben we ook nog ouderschapsverlof...

Je mag 26 keer het aantal uren dat je werkt opnemen als ouderschapsverlof. De moeder kan dit aansluitend op de bevalling opnemen, maar als kersverse papa kun je dit natuurlijk ook plannen. Let op, ouderschapsverlof is in principe onbetaald! Het staat je werkgever vrij om dit wel gedeeltelijk te betalen, sommige organisaties hebben hier al speciale regelingen voor. Het is ook mogelijk dat hierover iets is geregeld in de CAO. Laat je dus goed informeren door de HR-afdeling.

Sinds augustus 2022 wordt ouderschapsverlof deels betaald door de overheid. Beide ouders krijgen de eerste negen weken doorbetaald, mits ze die opnemen voordat hun kind één jaar oud is. Tijdens deze negen weken krijg je zeventig procent van je dagloon uitgekeerd via het UWV. Dit betaalde verlof komt bovenop het geboorteverlof voor partners en het zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Geef je verlof tijdig aan

Ouders wordt je over het algemeen niet van de ene op de andere dag. Dat weet je ruim van tevoren. Wil je dingen anders regelen of meer verlof hebben (bijvoorbeeld door opgespaarde vakantiedagen op te nemen), ga dan vroegtijdig in overleg met je werkgever. Wanneer jij geboorteverlof opneemt, ben je er niet en lopen de werkzaamheden wel door. Het verdient de voorkeur om dit in goed overleg te doen, zodat beide partijen de meest prettige manier kunnen vinden.

Reageer

Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The Admin People B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close