De nieuwste trends in workforce management
De nieuwste trends in workforce management
De ontwikkelingen in workforce management staan niet stil. Waar de nieuwe tech-oplossingen en koppelingen tussen systemen als paddenstoelen uit de grond schieten, ontwikkelen de organisaties net zo hard door. De relatie tussen werknemer en werkgever daarnaast ook aan het veranderen. De relatie is meer gebaseerd op vertrouwen, transparantie en openheid. Door de pandemie is deze ontwikkeling onbewust in een stroomversnelling gekomen.
1. Zelfroosteren en transparantie
De populariteit voor zelfroosteren is aan het groeien. Dit heeft voordelen voor de werknemer zowel de werkgever. Ten eerste scheelt het veel tijd voor de maker die de roosters indelen. De werknemer moet nu zelf die verantwoordelijkheid dragen. Daarnaast zorgt zelfroosteren voor een hogere betrokkenheid van werknemers. Ze krijgen door deze betrokkenheid ook meer inzichten in het algehele plaatje. Door deze stap te nemen houdt het personeel hun werk en privé balans meer in de gaten, waardoor het ziekteverzuim daalt als gevolg.
Bij zelfroosteren is transparantie een belangrijke stap. Werkgevers zullen inzicht moeten geven in de gewerkte uren, toeslagen, overuren en saldi van vakantiedagen.
2. Finance en business versterken elkaar
We zien dat software het steeds beter mogelijk maakt om te sturen op kosten in de personeelsplanning. De samenwerken tussen business planning en finance wordt dus steeds belangrijker. De business kan inspelen op de data van finance om kosten te besparen en door slimme koppelingen kan finance hierdoor veel tijd besparen. Om weloverwogen planbeslissingen te kunnen maken, wordt er steeds meer gekeken naar de contractinformatie tijdens het inroosterproces. Business intelligence is een stap verder. Waar voorheen achteraf conclusies werden getrokken na de gewerkte uren, is het op basis van automatisering mogelijk om op voorhand al kosten te voorspellen.
3. Skill en compliance based scheduling
De personeelsplanner van nu moet steeds meer rekening houden met compliance. Voor sommige werkzaamheden is het personeel vereist om bepaalde certificaten in bezit te hebben. Juist wanneer er minder personeel beschikbaar is, is het van groot belang om bij het inroosteren rekening te houden met compliance. Daarnaast hebben organisaties ook meer te maken me wetgeving. Een voorbeeld daarvan is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Ook is er steeds meer wetgeving over urenregistratie. De EU stelt het dan ook verplicht dat organisaties een urenregistratie aanhouden.
4. Data driven scheduling
Big Data en Artificial intelligence zijn de laatste jaren veelgehoorde termijn in bijna elke branche. Binnen workforce management vertaalt dat zich dat in de automatisering van plannen. Hier is veel vraag naar. Artificial intelligence kun je alleen toepassen wanneer je data uit het verleden beschikbaar is. Het start dus allemaal met het verzamelen van data. Dit zijn gegeven uit een personeelsplanningssysteem of je haalt de data uit het reserveringssysteem. Daarnaast moet Artificial intelligence moet goed gevoed worden. Wil je deze stap maken? Dan is het dus van groot belang dat je toegang heb tot data. Om alle seizoen in AI mee te kunnen nemen heb je minimaal een jaar aan data nodig.
Het is een bewogen tijd, maar het biedt ook ruimte voor verandering. Neem bijvoorbeeld je software eens goed onder de loep. Dit biedt mooie kansen om processen te optimaliseren en zo uiteindelijk kosten en tijd te besparen.
Neem gerust contact met ons op
Heb je vragen, opmerkingen, of wil je weten hoe wij uw organisatie verder kunnen helpen? Vul het formulier in of bel ons op 0348-490006 voor meer informatie of om een vrijblijvende, persoonlijke afspraak te maken.