Zwangerschapsverlof: Wat moet een werkgever regelen?
Zwangerschapsverlof: Wat moet een werkgever regelen?
Gefeliciteerd! Een van uw medewerksters staat op het punt om moeder te worden! Maar tegelijkertijd roept dit ook vragen op over hoe u haar zwangerschapsverlof moet opvangen en welke stappen u als werkgever moet nemen. Maakt u zich geen zorgen, wij zijn hier om u te helpen. In deze blog gaan we dieper in op de wettelijke aspecten van zwangerschapsverlof en bieden we inzicht in hoe u een soepele overgang kunt bewerkstelligen.
Je kunt ook de vervanging direct regelen!
Vraag die hier aan! Of bel naar 0348-490006.
Wettelijke verplichtingen bij zwangerschapsverlof:
Als werkgever in Nederland bent u verplicht om het zwangerschapsverlof van uw medewerksters te regelen conform de wettelijke richtlijnen. Het verlof duurt in totaal 16 weken, waarvan minstens 4 weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum moeten worden opgenomen. Het resterende verlof kan worden opgenomen na de bevalling. Tijdens het verlof heeft uw medewerkster recht op een uitkering vanuit het UWV.
Aanmelding bij het UWV:
Om aanspraak te maken op de uitkering voor zwangerschapsverlof, moet u uw medewerkster tijdig aanmelden bij het UWV. Dit kan vanaf het moment dat zij weet dat zij zwanger is, maar uiterlijk 3 weken vóór de ingangsdatum van het verlof. Het is belangrijk om dit tijdig te regelen, zodat uw medewerkster haar rechtmatige uitkering ontvangt.
Verandering uiteindelijke bevallingsdatum
Natuurlijk is een zwangerschap niet helemaal uit te tekenen. De kans dat je werknemer vroeger of later dan de berekende datum bevalt, is heel aanwezig. Wat zijn dan de gevolgen voor het verlof?
Zeer vroege bevalling: Als je medewerker voor de verlofperiode bevalt, dan gaat de verlofperiode in op de dag ná de bevalling. Deze duurt vanaf dat moment zestien weken. Het probleem is dan dat de beoogde vervanger dan nog niet gestart is en dat je alsnog met een gat zit.
Vroege bevalling: Als je medewerker een paar weken voor de vooraf de berekende bevallingsdatum bevalt, dan blijft het recht op zestien weken verlof gelden. Dus bevalt je medewerker al na drie weken verlof, dan heeft ze daarna nog recht op dertien weken verlof. En dan klopt de gemaakte inschatting van start- en einddatum.
Late bevalling: Als je medewerker later dan de uitgerekende datum bevalt, heeft ze recht op een langer verlof. De periode na de bevalling moet namelijk sowieso tien weken zijn. Dus is ze zes weken voor de berekende datum met verlof gegaan, maar bevalt ze pas in de achtste week van haar verlof, dan heeft ze in totaal achttien weken zwangerschapsverlof. Met als uitdaging dat het verlof dan langer duurt dan gepland en de geplande einddatum niet meer klopt
Begeleiding en vervanging tijdens zwangerschapsverlof:
Het is essentieel om de continuïteit van uw bedrijfsactiviteiten tijdens het zwangerschapsverlof te waarborgen. U kunt de werkzaamheden verdelen, maar vaak is dat niet mogelijk. Voor zwangerschapsverlof wordt daarom in de meeste gevallen een beroep gedaan op een interim medewerker.
Meestal krijgt u een interim medewerker die qua ervaring iets “zwaarder” is dan de collega die hij/zij vervangt. De reden is simpel, er is dan minder begeleiding nodig en inwerktijd. Indien u de aanvraag tijdig doorgeeft, max 6 weken voor aanvang van het verwachte verlof, dan kunnen wij ervoor zorgen dat u op tijd een vervangende collega op kantoor heeft.
Kunnen wij een vervangende collega voor je regelen?
Vraag die hier aan! Of bel naar 0348-490006.
TIP:
Het verlof gaat niet automatisch in! De werkgever moet het zwangerschapsverlof voor de werknemer aanvragen bij het UWV. Vraag je werknemer daarom wanneer zij met verlof wil gaan en doe de aanvraag bij het UWV tussen twee en vier weken vóór het begin van het verlof.
Doe snel en digitaal de verlofmelding via het UWV. Je vindt deze in het Werkgeversportaal van het UWV. Als de door jou ingevoerde gegevens kloppen, krijg je een ontvangstbevestiging. Vier weken na de aanvraag krijgt je werknemer een brief over de uitkering.
Het UWV betaald de zwangerschapsuitkering direct aan de werkgever, zijnde 100% van het dagloon dat wordt berekend door het UWV. Dat brengt de kosten van het zwangerschapsverlof voor de medewerker in je boekhouding naar 0. Het inhuren van een externe kan daarmee weer gefinancierd worden.
Samenvatting
- Doe de aanmelding op tijd bij het UWV via het werkgeversportaal
- Inventariseer de werkzaamheden die vervangen moeten worden
- Start op tijd met de zoektocht naar een geschikte vervanger
- Neem een interim collega die net iets ‘zwaarder” is qua ervaring/niveau
- Houd rekening met de flexibele invulling van de start- en einddatum
- Blijf in contact na de bevalling, een open deur. Maar mogelijk veranderen de plannen toch als de baby er is.
- Bel The AdminPeople 0348-490006 om het interim deel voor u te regelen.
Bij The AdminPeople begrijpen we de uitdagingen die gepaard gaan met zwangerschapsverlof en wij zorgen voor de beste oplossing voor uw situatie. Onze pool van interim-professionals staat voor u klaar!
Neem gerust contact met ons op
Heb je vragen, opmerkingen, of wil je weten hoe wij uw organisatie verder kunnen helpen? Vul het formulier in of bel ons op 0348-490006 voor meer informatie of om een vrijblijvende, persoonlijke afspraak te maken.