Het ZZP-dossier: update eerste kwartaal
Het ZZP-dossier: update eerste kwartaal
Terwijl er druk geformeerd wordt, gaat het demissionaire kabinet door met een aantal dossiers. Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de zzp-wet. De zzp-wet is nog steeds onderwerp van discussie , maar de Belastingdienst heeft aangegeven vanaf 1 januari 2025 te gaan handhaven op de (huidige) wet DBA. Daarom deze update.
Belastingdienst gaat handhaven op wet DBA
Het lijkt erop dat de handhaving van de Wet DBA, die betrekking heeft op de beoordeling van arbeidsrelaties tussen zelfstandigen en werknemers, serieus genomen moet worden. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat ze vanaf 1 januari 2025 actief zullen handhaven, zoals blijkt uit het recent gepubliceerde Handhavingsplan arbeidsrelaties 2024. Dit plan omvat verschillende tranches, waarvan de tweede zich richt op het opheffen van het handhavingsmoratorium in 2024 en de derde op het handhaven zonder dit moratorium vanaf 2025.
Waarom?
De Belastingdienst wil vooral dat burgers en bedrijven uit zichzelf de regels naleven, zonder dat dit gepaard gaat met dwang of hoge kosten van hun kant. Ze hebben strategieën ontwikkeld om dit te bevorderen, zoals het gebruik van detectiemodules om mogelijke misstanden op te sporen en het uitvoeren van bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken om de naleving te controleren.
Nieuwe zzp-wet
Tegelijkertijd staat de invoering van een nieuwe zzp-wet, de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden (VBAR), onder druk. De oorspronkelijke planning om deze wet in het eerste kwartaal van 2025 te publiceren en van kracht te laten worden per 1 januari 2026, lijkt niet haalbaar vanwege vertragingen door een groot aantal reacties op de consultatie van deze wet.
Splitsen zzp-wet
De VVD, NSC en SGP hebben daarom een motie ingediend om de wet in tweeën te splitsen. Het eerste deel gaat over het instellen van een rechtsvermoeden van werknemerschap onder een bepaald uurtarief. Over dit onderdeel bestaat namelijk consensus in de Tweede Kamer.
Het tweede deel gaat over een vernieuwing van de criteria om te werken als zzp’er. Op dit deel is veel kritiek geleverd vanuit de markt en de politiek. De motie is aangehouden en de minister komt binnenkort met een nieuwe versie van het wetsvoorstel. Lees hier meer over de reacties binnen en buiten Den Haag.
Onduidelijke criteria
Hoewel de Belastingdienst vastbesloten lijkt om vanaf 2025 te handhaven, zijn er nog steeds onduidelijkheden over de criteria die zullen worden toegepast. Dit kan leiden tot discussies tussen de Belastingdienst en betrokken partijen, zoals opdrachtgevers en zelfstandigen. Het is daarom belangrijk dat deze partijen zich goed voorbereiden op mogelijke controles en op de hoogte zijn van hun fiscale verplichtingen en rechten. Lees hier meer over de mogelijke criteria voor handhaving.
Twijfel je of jouw arbeidsrelatie aan de criteria voldoet? Neem dan contact op.
Neem gerust contact met ons op
Heb je vragen, opmerkingen, of wil je weten hoe wij uw organisatie verder kunnen helpen? Vul het formulier in of bel ons op 0348-490006 voor meer informatie of om een vrijblijvende, persoonlijke afspraak te maken.