Minister moet invoering wet toelatingsstelsel wederom uitstellen. Justis kan uitvoering niet aan.

Minister moet invoering wet toelatingsstelsel wederom uitstellen. Justis kan uitvoering niet aan.

De invoering van de Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (WTTA) is wederom vertraagd. Justis, de instantie die verantwoordelijk zou zijn voor de uitvoering, heeft aangegeven niet over de benodigde capaciteit te beschikken. Hierdoor schuift de invoering van de WTTA verder naar de toekomst, met mogelijk pas in januari 2025 meer duidelijkheid over een nieuwe datum.

Capaciteitsproblemen bij Justis: Wat betekent dit voor de WTTA?

Hoewel de Tweede Kamer de wet al heeft behandeld, blijkt dat Justis niet de volledige verantwoordelijkheid voor het vergunningstelsel kan dragen. Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zoekt nu naar alternatieven om de WTTA mogelijk te maken, wat onvermijdelijk tijd kost. Dit betekent dat de oorspronkelijke planning – invoering in 2026 en handhaving in 2027 – onhaalbaar is geworden.

Waarom wordt de WTTA steeds opnieuw uitgesteld?

Dit is niet het eerste uitstel: eerder dit jaar werd de invoering al doorgeschoven. De bedoeling was om een inleenverbod voor niet-erkende intermediairs per januari 2026 te laten gelden. Door de huidige problemen blijft de exacte startdatum onzeker, en minister Van Hijum zal begin 2025 met een nieuw tijdspad komen.

ABU en NBBU pleiten voor zorgvuldigheid en flexibiliteit

De sectorindeling bepaalt in welke categorie een bedrijf valt en welke regels van toepassing zijn. De De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) staat achter het besluit om zorgvuldigheid voor snelheid te stellen. “Een stabiel en effectief systeem is belangrijker dan een haastige invoering. Het beschermt werknemers en ondernemers,” aldus Jurriën Koops van de ABU. De bond wijst erop dat een flexibel systeem cruciaal is om onnodig verlies van banen en sluiting van bedrijven te voorkomen.

Ook de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) benadrukt het belang van een mensgerichte en flexibele uitvoering. De organisatie ziet erop toe dat integere bedrijven niet benadeeld worden door administratieve fouten en dat eerlijke concurrentie en werknemersbescherming gewaarborgd blijven.

Wat nu? Wachten op duidelijkheid in januari 2025

De sector zal voorlopig moeten afwachten. In januari 2025 wordt een nieuw tijdschema verwacht, dat hopelijk meer houvast biedt. Voor nu betekent dit dat bedrijven en intermediairs zich kunnen voorbereiden op de invoering, zonder vast te zitten aan een krappe planning die fouten en problemen zou kunnen veroorzaken.

Neem gerust contact met ons op

Heb je vragen, opmerkingen, of wil je weten hoe wij uw organisatie verder kunnen helpen? Vul het formulier in of bel ons op 0348-490006 voor meer informatie of om een vrijblijvende, persoonlijke afspraak te maken.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recente kennisartikelen

Update: Toetsingskader arbeidsrelaties beschikbaar bij Belastingdienst

Onlangs heeft de Belastingdienst het langverwachte toetsingskader voor arbeidsrelaties gepubliceerd. Dit document, dat eerder door de minister was toegezegd, biedt duidelijke richtlijnen voor zowel...
Lees meer

Tweede Kamer pleit voor ‘zachte landing’ bij handhaving op schijnzelfstandigheid: wat betekent dit voor zzp’ers en opdrachtgevers?

In een recent debat in de Tweede Kamer werd opgeroepen tot een ‘zachte landing’ bij de handhaving op schijnzelfstandigheid. Vooral partijen zoals VVD, NSC,...
Lees meer

Wat betekent de afschaffing van het handhavingsmoratorium Wet DBA in de praktijk?

Met het volledig opheffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 verandert er veel voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen (zzp’ers). Waar de afgelopen jaren...
Lees meer